Allerlei nieuwtjes

BOEKEN TE KOOP In 2015 overleed ons WFA-lid Gerardus Willemssen. Hij was heel speciaal geïnteresseerd in paarden en specifiek in paarden in militaire context, kortom de cavalerie. Er zijn nog een twaalftal boeken van hem te koop. Ze behandelen allen de ruiterij in één of ander aspect: cavalerie regiments- of divisiedagboeken (4e Duitse Cavaleriedivisie, Royal Hussars, King’s Hussars, Horse Guards), British Cavalry Retreat in 1914, het militaire paard, uniformen en wapens. De boeken zijn ofwel in het Engels ofwel in het Frans (2), zijn nog in splinternieuwe staat (amper gebruikt als referentiewerk) en worden te koop aangeboden tegen dezelfde prijs als die van gekende online tweedehands bookshops. Een buitenkansje voor de liefhebbers van paarden en de cavalerie in de Eerste Wereldoorlog. Details en andere info te bekomen bij Fernand Verstraete (verstraetefernand@outlook.be) of tel. 051/20 75 64.

NIEUWE COMMODITY Dank zij bestuurslid Philippe Delameilleure kan de WFA-België vzw aan haar leden een nieuw item aanbieden, indien zij zich geroepen voelen om duidelijk aan de maatschappij te tonen dat zij ook behoren tot die grote WFA-familie Het is een ronde, zwarte badge in stof waarop de naam van onze vereniging alsook het mooie, gekleurde (3 kleuren) logo gebrodeerd werd. De badge kan op de borstzak van de jas, op een ander kledingstuk, op een rugzak, tas of ander voorwerp genaaid (misschien gekleefd) worden. Enkel bij Philippe zelf te bestellen, prijs bedraagt 4,00€

TIJDELIJKE TENTOONSTELLINGEN “1917 – DE TOTALE OORLOG IN VLAANDEREN”

Door de zeer speciale periode van de herdenkingen ‘Honderd Jaar’ van de Derde Slag bij Ieper in 1917, wordt er een volledig overzicht weergegeven van de tijdelijke tentoonstellingen die te bezoeken zijn. Dit jaar wordt in zeven gemeenten en in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen het verhaal gebracht van de Groote Oorlog, uitgebeeld in tijdelijke tentoonstellingen en infomodules. Om een volledig beeld te vormen is een brochure geschreven die kan geraadpleegd worden via Google onder de titel: ‘1917 – totale oorlog in Vlaanderen’, ga naar ‘Bezoekersgids – 1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ by Westtoer. Hier kan de gids online worden gelezen. Op iedere locatie van een tijdelijke tentoonstelling kan een GRATIS exemplaar van het boek worden bekomen (in N, F, E, D). Zeker een aanrader. De tentoonstellingen: (voor ieder bezoek gelieve de openingsuren te raadplegen)

8957 – MESEN  “100 New Zealand Faces of Messines”, Cultuurhuis/Toeristisch Infomunt Mesen, Markt 1. Tel. 057/22.17.14 of http://www.mesen.be. Tot einde november (zie Flash 2017/1&2). Gratis bezoek.

8950 – KEMMEL-HEUVELLAND Tel. 057/45.04.55 of http://www.toerismeheuvelland.be   Tot einde november (zie Flash 2017/1&2) Gratis bezoek. – Dubbeltontoonstelling: bezoekerscentrum, Sint-Laurentiusplein, 1,  – “Zero Hour – 7 juni 1917 – Archeologie van een Slag” – bezoekerscentrum – Dubbeltentoonstelling: Sint-Laurentiuskerk, in het kerkgebouw:  – “Iers bloed in Vlaanderen”

8980 – ZONNEBEKE  Tel. 051/77.04.41 of http://www.passchendaele.be  Tot 15 november 2017   In Kasteelpark, Villa Zonnedaele, Berten Pilstraat 5C, Ook aanmelden bij de balie van het museum MMP.1917 – “Passendale – Landschap in Oorlog” Focust vooral op de cruciale rol van het verwoest landschap tijdens de Slag bij Passendale. Toegangsprijs: gratis in aanvulling na een bezoek aan het museum MMP, Ofwel € 2,00 enkel het bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling.

Bijkomende tentoonstelling: 8980 – PASSENDALE, in de Sint-Audomaruskerk, Passendaleplaats:  – “Fields of Battle, Lands of Peace”  Fototentoonstelling werk van Michael St. Maur Sheil, Western Front Photography, Dagelijks te bezoeken van 10-18u00 – Gratis bezoek.

8900 –  IEPER In Flanders Fields Museum (IFFM) in de Koninklijke Zaal, Lakenhallen, Grote Markt, Ieper. Tel. 057/23.92.20 of http://www.inflandersfields.be.  Tot 15 november 2017. Toegangsprijs: gratis bij een bezoek aan het museum IFFM, Ofwel € 5,00 enkel het bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling:  – “De Mijnenslag en Derde Slag bij Ieper” Dagelijks te bezoeken tot 31 december 2017.

Er wordt ons een algemene inleiding gebracht op de reeks “1917 – Totale Oorlog in Vlaanderen” die op zeven plaatsen in de Westhoek wordt gehouden. Anderzijds brengen de foto’s van de Australische kapitein Frank Hurley en zijn collega Luitenant Hubert Wilkins, met de volle medewerking van de Australische legerleiding, ons een beeld van de totale verwoesting. Bijkomend brengt Ian Aldermann in  ‘Recovering the Past’ in collage verwante foto’s van opnames in de oorlog en een hedendaagse gelijkaardige situatie samen in één geheel.

8900 – IEPER Commonwealth War Graves Commission (CWGC), Elverdingestraat 82.Gratis.

Aan de Menenpoort, op de brug bij de vestingen kant van de Frenchlaan, staan twee stenen leeuwen als waker opgesteld. Deze beelden, (voor 1914 op dezelfde plaats) werden in 1936 door het stadsbestuur geschonken aan Australië. Normaal staan ze opgesteld aan de ingang van het Australian War Museum in Canberra. Gedurende de periode van de Slag bij Ieper blijven de beelden hier opgesteld en nadien keren ze terug naar Australië.

Boven op de vestingen, kant naar de Rijselpoort. Naar aanleiding van de 90 jaar (1927-2017) Menenpoort, is door CWGC Ieper een fototentoonstelling opgesteld tot eind september boven op de vestingen. Het brengt ons een reportage over het bouwen van dit Brits nationaal monument. De panelen dragen de namen van ongeveer 54.000 namen van vermisten in de Salient die geen aanwijsbaar graf hebben gekregen.

8970 – POPERINGE   Gasthuiskapel – Gasthuisstraat 1A, Tel. 057/34.66.76 of http://www.poperinge14-18.be  Tot 17 september, 13-18 u, maandag gesloten. Inkom gratis. “Expo – Vive Labeur”, tot 17 september – gratis. Iedere dag op van 13 tot 18u00, op maandag gesloten.

In de zomer van 1917 komen de eerste Chinese arbeiders (Chinese Labour Corps, CLC) aan in Poperinge. Ze werken er in dienst van het Brits leger en blijven tot 1920. Ze wonen en leven volledig apart en houden er de eigen rituelen op na. De tentoonstelling “Vive Labeur” vertelt het verhaal van de Chinese inbreng tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In een tweede deel presenteert de tentoonstelling een hedendaagse kijk op het gebeuren. De fotografen S. Vanfleteren en S. De Wilde trekken naar China, elk op hun eigen manier, op zoek naar de roots van deze Chinese arbeiders. Een boek dat wordt uitgegeven door Hannibal, brengt het verhaal van een Chinese arbeider die in Hazebrouck (bij Poperinge) verbleef, kan tegen een gunstprijs gekocht worden (€ 20). (Zie Flash 2017/2 – Jubileumboek ‘Ten Oorlog met Schop en Houweel’, uitgave WFA)

8620 – RAMSKAPELLE-NIEUWPOORT Zomertentoonstellingen in de ‘Oude Pastorie’, naast de kerk van Ramskapelle. Gratis inkom – tot 17 september iedere dag van 10-12 & 13-18u00, gesloten op donderdag.

Peter Bonte (Uitgeverij Bonte, Brugge) en Eddy Lambrecht tonen oorlogsfoto’s van Prosper Colpaert: ‘Ramskapelle 1916’.  Hij streed in Ramskapelle en  omgeving en maakte veel foto’s. Het boek ‘Villa des Roses 1916’ werd gepubliceerd in 2016 en foto’s worden nu aan het groot publiek getoond. Een uitzonderlijke gelegenheid om deze terug te vinden op de kaart van de streek via loopgraafnummers en andere markeringen. (zie de aankondiging in Flash 2016/3) WIE

Museum aan de IJzer – Tentoonstelling.
Museum aan de IJzer, IJzertoren, IJzerdijk 49, 8600 Diksmuide
.

De tentoonstelling “Wanneer de dood uit de hemel kwam” werd geopend op 30 januari 2017 en loopt tot 15 augustus 2018 “.Deze toont de ontwikkeling van de luchtvaart en de wapenwedloop in de lucht, van een licht en kwetsbaar vliegend toestel tot de viermotorige bommenwerper.

In de IJzertoren zijn nog de volgende tentoonstellingen te bezichtigen of worden kortelings geopend:

De Belgische soldaat – tot 31 december 2017
De IJzer onze laatste hoop – tot 11 november 2018
Expo ‘100 jaar Heldenhulde’ – van 25 maart tot 30 april 2017
Expo ‘100 jaar Frontbrieven’ – van 8 juli tot 31 december 2017.

Inkom per individuele bezoeker € 8,00.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s