Activiteiten

ACTIVITEITEN 2018

Zaterdag 27 januari 2018 Algemene Vergadering voor de leden in De Garve, Ieper

17 maart: Berlare: De Gevechten om Berlare – 4-8 oktober 1914 

26 mei: Duits Lenteoffensief – Leie-Kemmel

Flashbezoeken: juli & augustus

08/07/2018: Flash bezoek Hippo.war Waregem 

Waar : Holstraat 95 – 8790 Waregem – Afspraak om 10.00 uur
Centraal staat het paard (grieks= hippo) in de kijker gedurende W.O.I. Er zijn in (West)Vlaanderen heel wat begraafplaatsen , herdenkingen , musea over de periode 1914-1918. De ‘Groote Oorlog’ blijft immers een mijlpaal in de wereldgeschiedenis. Levende getuigen zijn niet meer , daarom is het belangrijk dat er inspanningen gedaan worden om dit specifiek erfgoed te bewaren. Zoals de niet te onderschatten rol van het paard en de even belangrijke steun van het Amerikaanse leger. Dit zijn twee thema’s die perfect passen bij Waregem
Door deze tentoonstelling (met gids) in te richten op de tweede verdieping van het nieuwe hippodroom-bezoekerscentrum is het heden met het verleden verbonden.

26/08/2018: Flash bezoek Brugge Maritieme tentoonstelling 

Tentoonstelling +Brugge “ W.O.I – De slag om de Noordzee. ( 21.04 tot 31/08 )
Waar : Brugge – Provinciaal Hof – Markt 3 – afspraak om 14 uur. Het provinciaal Hof in Brugge vormt , als voormalige hoofdzetel van het “Marinekorps Flandern”, het perfecte decor voor de tentoonstelling W.O.I, “de slag om de Noordzee”. Aan de hand van historische objecten ( o.a; duikbootkanon UB29 ) en nooit eerder vertoonde illustraties brengt deze tentoonstelling het onderbelichte verhaal van de oorlog op zee én de essentiële rol van de stad Brugge als zenuwcentrum van de hele operatie.
Denken wij aan de uitspraak van Winston Churchill : “Het enige dat me beangstigde tijdens de oorlog was de U-bootdreiging”. De uitgebreide medewerking van diverse organisaties en personen , staat borg voor hoog niveau. o.a Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) – Intern. Marinemuseum Hamburg Tomas & Dirk Termote, Philippe Oosterlinck enz

Fronttour:  7-8-9/ 09/ 2018: Drie dagen fronttour rond het ‘Belgisch eindoffensief van 28 september tot 11 november 1918’:  in West- en Oost-Vlaanderen

WFA – FRONTTOUR  2018 

Zoals al vroeger meegedeeld wordt de fronttour 2018 in een speciale en nieuwe formule georganiseerd. 

De driedaagse fronttour bestaat feitelijk uit drie dagexcursies per autocar die doorgaan op 7 – 8 – 9 september 2018 en waarbij we de evolutie van het Geallieerd Eindoffensief (deze keer met medewerking van het Belgisch leger) in West- en Oost-Vlaanderen volgen. 

 Op vrijdag 8 september vertrekken we vanaf (het bos van) Houthulst en volgen de Belgen via Klerken, Koekelare, Oostkamp, Hertsberge en Ruislede naar Zomergem, Landegem en Nevele. 

 Op zaterdag 9 september begint de fronttour in Westrozebeke om het Belgische en het Franse leger via Staden, Oostnieuwkerke en Roeselare naar Meulebeke, Machelen –aan-de-Leie en Gavere te volgen. 

Op zondag 10 september trekken we eerst naar Dadizele en Ledegem, waarna we de Britse aanvallen volgen via Bavikhove, Desselgem, Deerlijk, Anzegem, Avelgem om te eindigen in Tiegem . 

Speciaal aan deze fronttour is dat een tiental leden zich spontaan aangeboden hebben om een stukje van een excursie te gidsen, vooral in de streek waar ze woonachtig zijn.  We zijn hen nu al dankbaar om van die bijzondere en veelbelovende fronttour een succes te willen maken. 

Om een duidelijk zicht te hebben op het volledig verloop van het eindoffensief, is het uiteraard aangeraden aan de driedaagse tour deel te nemen. Dit is echter geen must; men kan dus zich inschrijven voor een, twee of drie dagen.  Het is wel zo dat voor de plaatsen in de autocar (ongeveer 48 zitjes)  de voorrang zal gegeven worden aan de personen die voor de drie dagen opteren. 

In tegenstelling met andere jaren is men dus ook niet verplicht om op hotel te overnachten, sommigen zullen er wel aan houden om ’s avonds naar huis terug te keren.  Er werden echter ook in ‘Hotel Mercure’ in het Accent Business Park, Kwadestraat 149 B, Roeselare (afrit E403 ter hoogte van Rumbeke-Izegem) een aantal kamers in optie genomen. Wie ter plaatse, dus in dit hotel,  

wilt overnachten (1 of 2 nachten), moet zelf de reservatie doen  (Tel. +32 51 432 000   of  E-mail: reservations@mercureroeselare.be  –  Contact = Mevr. Joke De Jonghe).  In dit moderne zakenhotel hebben we een prijs kunnen bedingen van 85€ (single kamer + ontbijt) of 95€ (twin kamer + ontbijt). Het is mogelijk tegen Half Pension-tarief te reserveren mits bijbetaling en men kan eveneens een lunchpakket bestellen voor onderweg (geen winkels in de buurt !). 

Opgelet :de reservaties moeten vóór 1 augustus 2018 gemaakt worden.  Daarna valt de optie weg. 

Er is een parking voor auto’s tegen betaling op de site van het hotel, maar in de Kwadestraat zelf is er plaats om langs de rand te parkeren.  De startplaats van de autocar zal steeds in Rumbeke, Kwadestraat ter hoogte van de oprit naar het Businesspark zijn.  Elke dagexcursie zal ook daar eindigen. 

 De inschrijving voor de Fronttour 2018 gebeurt door het hieronder volgend inschrijvingsformulier in te vullen en via mail of per post naar Dirk Lommaert (Morgenster 4, 8520 Kuurne of wfadimilo@telenet.be ) 

op te sturen en de deelnemingsprijs te betalen op BE33 7371 0516 7746 van The WFA-België vzw.  Enkel de betaling geldt als definitieve inschrijving.  Indien bij de inschrijving de autocar reeds volzet is, wordt de persoon in kwestie door de penningmeester op de hoogte gebracht;  geen nieuws = goed nieuws ! 

De deelnemingsprijs voor 1 dag bedraagt 20€, voor 2 dagen 40€ en 50€ indien men de driedaagse fronttour integraal meedoet.   

Deze prijs is de volle prijs; er wordt geen voorschot gevraagd. 

Inbegrepen in de prijs : Vervoer per autocar heen en terug en ter plaatse, inkomprijs van eventueel geplande musea, drinkgeld chauffeur. 

Niet inbegrepen in de prijs : Middagmalen, dranken en persoonlijke uitgaven.   De bijhorende brochure zal opnieuw een lijvige publicatie zijn en zal tegen een minimale prijs kunnen aangeschaft worden.   

Elke  deelnemer zal nog per e-mail een ‘reminder’ betreffende de driedaagse fronttour ontvangen. Indien men op de dag zelf niet kan meereizen, gelieve Dirk Lommaert op de hoogte te brengen op het nummer 0468 450 850. 

Inschrijvingsformulier WFA Fronttour 2018 (terug te bezorgen aan Dhr. Dirk Lommaert  Morgenster  4  – 8520 Kuurne ) 

 

Naam +Voornaam : ………………………………………….. 

 

e-mail : ………………………………………………………. 

 

Telefoon en/of GSM nummer ……………………………………………………………….. 

 

Schrijft zich in voor de WFA Fronttour 2018 op de volgende dagen en betaalt zijn deelnemingsbijdrage  

via BE33 7371 0516 7746 van The WFA-België vzw vóór 15 augustus 2018. 

(Schrappen wat niet past) 

 

– Vrijdag 7 september 2018 :             JANEEN 

 

– Zaterdag 8 september 2018 :JANEEN 

 

– Zondag 9 september 2018 : JANEEN 

 

Te betalen :1 dag= 20,00€2 dagen  =  40,00 €3 dagen  =  50,00 € 

 

Totaal  =  ……………. € 

 

Handtekening  en datum : ……………………………………….. 

 

13 oktober: Dagexcursie ‘Aachen- Robermont- Boncelles’

2019

26 januari 2019: Algemene Vergadering: Voorm: vergadering en NAM. : gastspreker Kristof Blieck over uniformen en uitrustingen in WO1 + educatieve projecten in MMP1917.

 

 

 

 

 

 

Advertenties