Flash

FLASH 2017 nr. 2 en 3

 

11 NOVEMBER – VOORMIDDAG – MENENPOORT

Het herdenkingsjaar van 100 jaar Slag bij Passendale en 90 jaar na de inhuldiging van de Menenpoort wordt uitzonderlijk druk in Ieper centrum. Ook dit jaar organiseert WFA België vzw geen deelname aan de Poppy Parade 2017, nu zeker is er geen enkele mogelijkheid te kunnen plaatsnemen onder de bogen en wordt het een persoonlijke deel-name.. De parade vertrekt om 10u00 stipt op de Leet voor de Ieperse kathedraal naar de Menenpoort, de massa toe-schouwers zal enorm zijn. Ten gerieve van de deelnemers en de aanwezigen worden op de Grote Markt grote TV schermen opgesteld om de Last Post plechtigheid en de bloemenkrans neerlegging te volgen. Het einde van de plechtig-heid is voorzien na 12u00.

11 NOVEMBER – NAMIDDAG –BOEKENBEURS VAN DE WESTHOEK.

De Heemkundige Kring van Zonnebeke, in samenwerking met het Memorial Museum Passchendaele 1917, organiseren opnieuw de jaarlijkse boekenbeurs op 11 november van 10 tot 18u00 met binnen- en buitenlandse deelnemers. Deze boekenbeurs is zeer gespecialiseerd, bijzonder gericht op 1914-1918 met een ongekend aanbod. WFA België vzw neemt opnieuw deel met een aantal door de organisatie uitgegeven publicaties, waaronder een groot deel van resterende magazines Shrapnel.

De boekenbeurs vindt plaats in de locatie: Parochiaal Centrum (PC), Kraaiveldstraat in Passendale, achter de kerk. Het is steeds de moeite waard binnen te wippen, gratis toegang.

Zaterdag 27 januari 2018 Algemene Vergadering voor de leden in De Garve, Ieper Namiddag gastspreker – in onderhandeling

ROUWBERICHT Op 14 februari 2017 is ons medelid Wilfried Rosseel, uit Sint-Amandsberg overleden. Hij werd geboren op 7 december 1942 en kwam om in een woningbrand. Wilfried was een vaste deelnemer aan de activiteiten van de vereniging, we blijven hem gedenken. Het bestuur en de leden van WFA België bieden aan de familie hun deelneming aan.

WIE WEET WAT?

Joost DEMETS, Prins Albertstraat 84, 8800 Roeselare – GSM 0497/45 69 45.Sedert jaren lid van WFA en steeds bezig met het verzamelen van info 1914-1918, maar heeft nog steeds geen inventaris kunnen opmaken door drukke activiteiten. Nu wil Joost er werk van maken. Zijn vraag is:,Hoe begint men er aan? Zijn er leden die bepaalde programma’s gebruiken of is alles manueel te klasseren? De beschikbare informatie is meestal digitaal, maar ook tijdschriften, boeken en andere papieren publicaties.Dit is geen normale vraag, maar Joost hoopt dat er leden zijn die ook een uitgebreide collectie beheren en gemakkelijk alles terugvinden. Wie wil hem helpen? Gelieve contact op te nemen. Dank bij voorbaat.

Roger V. VERBEKE, Koestraat 51, 8940 Wervik, of: kenniscentrum@ieper.be met vermelding: ter attentie van Roger. MUZIEKKAPELLEN – veel Belgische regimenten hadden voor 1914 buiten hun klaroenblazers of trompetters een eigen muziekkapel. Door de oorlog waren er veel problemen maar in de laatste oorlogsjaren speelden de muziekkapellen bij zoveel gelegenheden. Kan iemand gegevens en/of foto’s bezorgen? Alle hulp is welkom.

Jozef VANTOMME, Kouterstraat 50, 8530 Harelbeke.Voor leden met interesse van dug-out inrichtingen zoals onder de kerk van Zonnebeke en aansluitend op WFA Flash bezoek van 27 augustus (zie Flash 2017/2) kan je een video film (13 min.) vinden via https://vimeo.com/91598569http://lesvoivres88240.over-blog.com/ http://www.14-18kilianstollen.eu.Het gaat hier over archeologische opgravingen in de gemeente Carspach, 20 km ZW van Mulhouse, tegen de Zwiterserse grens. Sterk aanbevolen in voorbereiding op ons bezoek van 27 augustus in Zonnebeke.

Emiel DESMYTER, Klimopstraat 31, 8970 Poperinge, tel. 057/30.02.98 – emailadres: emieldesmyter@telenet.be geeft ons een aantal zeer interessante sites en links voor het vinden van foto’s via les albums valois. (doe eens de moeite en zoek!)Om te zoeken: via Google: les albums valois belgique, dan naar “ressource fonds des albums valois belgique – MNESYS, dan in rechtervak de nummers belgique 1 tot 30, kiezen en verder selecteren en de foto’s opzoeken. Kunnen uitgeprint worden met de uitleg. Een zeer uitgebreid zoeken is mogelijk.

Ook vermeld: genweb Memorial: voor het opzoeken van vooral Franse militairen – wil de site volgen.

Ook vermeld: Europeana – via Google Europeana – Collections 1914-1918, en verder selecteren in de links.

Advertenties