Flash 2021 nr. 2

https://www.dropbox.com/s/9vgxhx5rsn0zl6p/FLASH%202021%20nr%202%20nieuw.pdf?dl=0

Oudere nieuwbrieven…

Woordje van de voorzitter2020 begon zoals elk WFA jaar met een Algemene Vergadering om het werkjaar 2019 af te sluiten. Een dag waar we elkaar het beste wensten voor het nieuwe jaar. Een jaar met nieuwe activiteiten om naar uit te kijken. In het verre China was ondertussen wel een virus opgedoken die nogal stevig huishield in de stad Wuhan. We hadden toen nog geen idee wat ons te wachten stond maar tegen maart was de wereld overrompelt met het Covid-19 virus. Toen werd het voor ons in België duidelijk dat we er niet aan ontsnapten en de overheid nam maatregelen om de virusverspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen hadden uiteraard ook een grote impact op onze activiteiten, waar we eerst voorzichtig de eerste activiteit werd opgeschort en  werd het gaandeweg duidelijk dat we onze activiteiten voor het hele jaar 2020 on hold moesten zetten.

Toch kregen we  een nieuw instrument aangereikt, onze bestuurder Fré zette samen met zijn echtgenote een FB pagina op en we hebben ondertussen al 74 leden, Ilse en Fré van harte bedankt. Voor 2021 hebben we opnieuw een programma opgesteld en deze moeten we jammer genoeg alweer aanpassen. Zo wordt onze AV die eind maart werd gepland voorlopig verplaatst naar eind juni. Ook onze voorjaarsuitstappen naar Mons en Antwerpen laten we ook niet doorgaan omdat we nog steeds veel onzekerheden hebben naar organisatie toe. Hoe het verder zal gaan met onze activiteiten zal in de volgende Flash-nieuwbrieven worden meegegeven. 

Daarnaast is het goed  om naar de toekomst van onze vereniging kijken. Elk jaar verliezen we leden maar komen er ook een aantal nieuwe bij. Dit heeft aan dat er zeker nog veel belangstelling bestaat voor onze vereniging. Ons bestuursorgaan zorgt ervoor dat alles op wieltjes loopt zodat elk lid op de hoogte wordt gehouden met nieuwtjes,  vier keer per jaar ons tijdschrift Shrapnel ontvangt en activiteiten worden georganiseerd. Graag zien we ons bestuursorgaan versterkt met enkele jonge mensen die nieuwe ideeën kunnen aanbrengen om onze vereniging verder aantrekkelijk te houden voor al onze leden. Als je je geroepen voelt om ons bestuursteam te versterken horen wij dat graag. We kunnen je een aangename sfeer aanbieden en de zekerheid dat je tijd krijgt om te groeien in de werking van onze vereniging. Het is geen saaie bedoening met bespreken van theoretische zaken (al moet dat soms wel eens gebeuren) maar zoeken naar boeiende activiteiten en uitstappen waarbij elk zijn inbreng heeft.

We hebben een nieuwe folder gemaakt . Deze is naar stijl en vorm volledig vernieuwd en zal voor een deel onder de musea verdeeld worden. Daarnaast kunnen leden enkele folders opvragen om deze aan geïnteresseerden  te geven. Deze kan je opvragen bij mij, stuur me een mail (marleenvermeersch2@outlook.be) met jouw adresgegevens en dan stuur ik ze op.

Samen met alle bestuurders hoop ik dat 2021 voor elk van jullie een jaar van positiviteit en goede gezondheid mag zijn. Een jaar waar we elkaar weer kunnen ontmoeten en plezier beleven in de activiteiten die we, hopelijk nog kunnen doen. Laat ons hopen dat de vaccinaties vlot zullen verlopen zodat het normale leven weer kan opgenomen worden.

Verder wil ik alle leden van ons bestuursorgaan van harte bedanken voor hun inzet tijdens het voorbije jaar. Het was niet altijd makkelijk maar we zijn er door geraakt.

Warme WFA-België groeten,

Marleen

Activiteiten

Met wat we nu weten kunnen we het jaar misschien in twee verdelen: de eerste helft: niets, de tweede helft hopelijk wat meer. Omdat we optimisten zijn, hier toch een voorlopige planning, alles onder heel groot voorbehoud natuurlijk

De uitgestelde Algemene Ledenvergadering zouden we laten doorgaan op 26 juni 2021

Mons, Antwerpen en het Flash bezoek (juli) gaan niet door (er moet immers ook mogelijkheid zijn om die zaken voor te bereiden, en dat is nu even niet aan de orde). We hopen dat deze activiteiten in 2022 wel kunnen doorgaan.

4 en 5 september: fronttour naar Noord Frankrijk met onder andere bezoeken aan Longuenesse Cemetery, Calais, Wimereux, Etaples Cemetery en de Chinese begraafplaats in Noyelles-sur-Mer. Dag twee rijden we richting Amiens en na een bezoek aan de Kathedraal gaan we naar Villers-Bretonneux.  Er wordt nu nog geen voorschot gevraagd, in de volgende Flash meer hierover.

23 oktober in de voormiddag lezing over het verdrag van Versailles en het belang van dit verdrag voor ons land, in de namiddag filmvoorstelling.

Algemene ledenvergadering 29 januari 2022

Mededelingen

 “blaas voorzichtig, blaas niet weg, de broze letters van mijn naam…”

We hebben van enkele mensen afscheid moeten nemen:

Paula Vulsteke echtgenote van lid Emiel Desmytter. Paula stierf op 27/12/2021 in Poperinge

René Goosens, jarenlang enthousiast lid van de vereniging. René stierf op 20/11/2021

Phillipe Vandeweege, oud-bestuurslid van onze vereniging

Guido Mahieu, die samen met Luc Vanacker een aantal bijdragen voor Shrapnel schreef

Didier Van den Haute, vaak deelnemer aan meerdaagse frontuitstappen

oud- parlementair Martial Lahaye, bijna twintig jaar lid van onze vereniging.

José Dejonckheere, broer van Luc en Rik Dejonckheere, alle drie enthousiaste leden van onze vereniging. José stierf op 20/11/2021  Tijdens de uitvaartplechtigheid las Luc een mooie tekst voor over José en hoe hij in het leven stond. Een stukje uit de tekst:

Op jouw rouwbrief zien we dat je ook iets hebt met klaprozen, de bloemen van de Frontstreek .

We deelden immers samen met kleine broer Rik dezelfde passie om de meest absurde, de meest onbegrijpbare

oorlog, de Grote Oorlog 14/18 te willen bestuderen .

We waren dan ook veel samen op excursie om de slagvelden te verkennen met de WFA ,

de Western Front Association.

Bij die gelegenheden leerde ik jou ook kennen als een relaxe, contactvaardige, gezellige man. Keuvelend met iedereen in de bar, glas cognac in de hand.

Intelligent, gedreven, rusteloos, sociaal, rechtvaardig, melomaan, zoveel adjectieven die bij jou passen.

Ik ga jou missen, José.

We gaan jou allemaal missen, wijze broer.”

Het bestuur en alle leden van de vereniging zijn in gedachten bij al wie afscheid moest nemen van een geliefd  persoon.

Het Memorial Museum Passchendaele 1917  vraagt ons het volgende mee te delen:

Geacht lid van de WFA

Wij danken in eerste instantie jouw bestuur voor de ruimte die we krijgen om ons initiatief kenbaar te mogen maken. Wellicht ken je het Memorial Museum Passchendaele 1917, maar vandaag vragen we heel kort jouw aandacht voor het Passchendaele Membership. 

Het Passchendaele Membership getuigt van een respectvol engagement om het verhaal van de Slag bij Passendale en de vele slachtoffers te blijven herdenken. De Passchendaele Members zijn nauw betrokken bij ons museum en genieten   tal van voordelen. Het helpt ons ook om financiële ademruimte te creëren, ruimte die onze sector hard nodig heeft.

Ook jij kan lid worden van onze gemeenschap. Op onze website www.passchendaele.be vind je de verschillende formules en de verschillende betalingsmogelijkheden. Welke formule je ook kiest, de kern van het lidmaatschap is dat je als lid twee maal per jaar ons kwaliteitsvol Passchendaele Magazine (40 blz., in kleur) ontvangt waarbij onder meer de volgende items aan bod komen:

 • DOSSIER: focus op een project van het museum met historische inleiding
 • BLIK ACHTER DE SCHERMEN: het reilen en zeilen van het museum
 • COLLECTIE: een blik op onze rijke verzameling objecten
 • PASSCHENDAELE ARCHIVES: persoonlijke verhalen
 • TENTOONSTELLING: extra duiding over een tijdelijke tentoonstelling of permanente tentoonstellingsruimte
 • KORT NIEUWTJES

Wil je meer weten over het magazine of wens je een digitaal proefexemplaar? Neem dan contact met ons op via  steven.vandenbussche@passchendaele.be.

We hopen jou via deze weg warm te hebben gemaakt voor onze Passchendaele gemeenschap en danken jullie alvast voor de steun voor ons museum in deze moeilijke tijden.

De directeur, Steven Vandenbussche

Boeken

Roger Lambrechts, arts tussen Hippocrates en Hitler/  auteurs: Hubert Paulissen, André Gysel

Het bewogen leven van dokter Roger Lambrechts (1892 – 1943)

Het levensverhaal van Roger Lambrechts (1892 – 1943) overspant twee duistere periodes uit de geschiedenis. Tijdens de oorlogsjaren 14-18 gedraagt Roger Lambrechts zich als een onverschrokken hulparts.In verband met het verplegen van gewonden doet hij heel wat praktische ervaring op. Na de oorlog betekent het behalen van het doktersdiploma niet veel meer dan een formaliteit.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog verzamelt hij in zijn praktijk belangrijke inlichtingen in verband met Duitse vliegvelden, de bouw van de Atlantikwall, spoorlijnen enz… De Gestapo arresteert hem op 14 april 1942. Hij sterft onder de hakbijl in Keulen op 22 november 1943.

Technische info: Uitgeverij De Schorre; Formaat: 160 x 235; Aantal pagina’s: 255; Afwerking: hardcover en genaaid; ISBN: 978-2-930876-18-4       € 29,00

De studie over de begraafplaats Ferme-Ollevier in Elverdinge, opgemaakt door drie WFA leden, Bernard Pauwels, Christine Margodt en André Carnel, is nog steeds te verkrijgen. Bestellingen kunnen  worden doorgegeven:

bestuurslid Bernard PAUWELS, Cyriel Vanhauwaertstraat 29, 8890 Moorslede – Tel.051/77 76 89 – of bij voorkeur door een mailbericht:  bernard.pauwels1@telenet.be. Een studie die niet mag ontbreken in de bibliotheek van een WFA lid, en ook kan aansporen het voorbeeld te volgen.

 Kinderen van de IJzer

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden jonge kinderen uit gebombardeerde steden en dorpen langs de Belgische frontlinie jarenlang door onderwijzers en nonnen in ‘noodkoloniën’ opgevangen. De hele oorlog zijn er treintransporten naar zulke koloniën geweest, in het begin vooral naar Frankrijk en Engeland, later ook naar Zwitserland. Op die manier werden meer dan tienduizend kinderen uit West-Vlaanderen geëvacueerd.


Anna Vandewalle, de grootmoeder van Anne Provoost, was een koloniekind. Toen de Duitsers in april 1915 vlakbij haar huis gifgas begonnen te gebruiken werd ze samen met haar zusjes op de trein naar Parijs gezet. Het boerenmeisje dacht dat ze een paar weken in de lichtstad zouden verblijven. Maar de oorlog duurde langer dan ze had verwacht…

Productcode (EAN): 9789021458007 Uitgeverij: Querido

Kapitein-Commandant Hermann Berhnard GROSSMANN, gesneuveld te Londerzeel in WO 1

Ergens halverwege volgend jaar 2021 zal de Geschied- en Heemkundige van Londerzeel (GHKL) een boek uitgeven over Kapitein-Commandant Hermann Berhnard GROSSMANN (3de Legerdivisie / 12de Linieregiment / Bataljon II / 4de Compagnie), één van de drie officieren die gesneuveld zijn bij het ‘Gevecht bij Londerzeel’ op 29 september 1914. Kapitein-Commandant GROSSMANN werd dodelijk geraakt door kogels van het Duitse leger op de Provinciale Steenweg (thans Blauwenhoek) in Londerzeel Sint-Jozef op dinsdag 29 september 1914 rond de middag. Hij was een zoon van Duitse ouders (° Etterbeek 09/09/1875 – † Londerzeel 29/09/1914) maar werd genaturaliseerd tot Belg in 1894 en heeft carrière gemaakt in het Belgische leger. Het boek over Kapitein-Commandant GROSSMANN zal unieke informatie/documenten/ aktes/foto’s over Kapitein-Commandant GROSSMANN en zijn militaire loopbaan bevatten.

Ook genealogische gegevens worden vermeld in het boek. Het ‘Gevecht bij Herstal’ op 6 augustus 1914 en het ‘Gevecht bij Londerzeel’ op 29 september 1914 waaraan het regiment van Kapitein-Commandant GROSSMANN deelnam komen ook aan bod in het boek door vermeldingen uit verschillende bronnen. De geschatte aankoopprijs van dit boek (114 pagina’s) is € 24 + € 6 bij eventuele verzending. Indien u graag dit boek zou willen aanschaffen gelieve dan een bericht te sturen naar Joris SAERENS (auteur en mede-uitgever van het boek, joris.saerens.wo1@outlook.com) of naar Fons MOEYERSONS (GHKL, fons.m@scarlet.be). Ook in het GHKL-tijdschrift zal er een (minder uitgebreid/korter) artikel over Kapitein-Commandant GROSSMANN verschijnen. Meer info over de bestelmogelijkheid van het boek zal later gepubliceerd worden op  www.londerzeelwo1.wordpress.com/nieuws

Nous irons en Flandres

In de loop van het jaar 2021 verschijnt een tweede studie over het Frans Leger. De studie is getiteld “Nous irons en Flandres” en bestaat uit twee delen, samen ongeveer 950 pagina’s.

Deel 1: De Infanterie.  Deel 2: De Cavalerie en de Artillerie.

Inhoud: de doortocht van de Franse infanterie en cavalerie eenheden in Vlaanderen, augustus ‘14 tot november ’18.

Groepen, legers, korpsen, divisies regimenten en bataljons.

Garnizoenssteden, bevelhebbers, samenstelling eenheden, veldslagen, de plaatsen waar de eenheid vertoefde, het ontstaan, de vlag, de fourragère, de eerste campagne, wetenswaardigheden, actief of ontbonden, enz.

Het boek telt 11 hoofdstukken:

1  Het Franse leger bij de mobilisatie in 1914; 2  De grote eenheden in Vlaanderen 1914 – 1918; 3  De armeekorpsen;4  De divisies; 5  De regimenten en bataljons; 6  De artillerie van het 9de korps; 7  De vlaggen, standaarden en fanion: 8  De fourragère; 9  Wetenswaardigheden vanhet Franse Leger; 10 De gesneuvelden; 11 Tabellen; 12  Onze wijsheid.

Zo worden dus 3 legers, 8 groepen, 12 korpsen, 54 divisies, ongeveer 200 regimenten infanterie en bataljons chasseurs, ongeveer 90 regimenten cavalerie, 10 groepen GCC en 3 RAC besproken.

De studie wordt enkel gedrukt op bestelling. In de volgende Flash worden de noodzakelijke gegevens vermeld.

Wens je een reservatie te plaatsen dan kan dat via:guido.galloo@skynet.be met de vermelding “Nous irons en Flandres”. Kostprijs vermoedelijk rond de € 50.

Activiteiten

Corona toestanden hebben ons heel het jaar braaf thuisgehouden, we durven echter ho-pen dat het volgend jaar allemaal beter zal worden en dat we wel weer samen kunnen komen.

Het programma voor 2021: (dit alles wel onder groot voorbehoud!)

 • de Algemene Ledenvergadering wordt verplaatst naar 27 maart 2021
 • 24 april 2021: uitstap naar Mons
 • 5 juni 2021: uitstap naar Antwerpen
 • 3 juli: 2021 flashbezoek, meer informatie volgt
 • 4 en 5 september 2021: fronttour naar Noord-Frankrijk
 • 23 oktober 2021: lezing en film
 • 29 januari 2022: Algemene Ledenvergadering