Flash

FLASH 2017 nr. 2 en 3

Fronttour 2017: de Somme

De WFA België vzw organiseert dit jaar een fronttour naar ‘de Somme’. Wellicht zullen bepaalde leden opkijken bij het lezen van deze bestemming en zich afvragen waarom we de jaarlijkse fronttour niet in de Westhoek, de Ieperboog of aan de Belgische kust organiseren. Er zijn dit jaar enorm veel herinneringsplechtigheden en andere herdenkingsprojecten in heel West-Vlaanderen in verband met de ‘Derde Slag bij Ieper’ (‘Battle of Passchendaele’). Veel leden zullen er zeker al enkele bijgewoond hebben. En dus besloot het bestuur naar de streek van de Somme te trekken, nu het daar wat kalmer geworden is na 2016, na de herdenkingen van 1916, het bloedigste oorlogsjaar voor die streek. Het programma van de tweedaagse rondrit is zeer gevarieerd. Het omvat, naast het bezoek aan enkele onvermijdbare maar ook uiterst belangrijke locaties, een aantal nieuwe sites en bezienswaardigheden betreffende het oorlogsgebeuren in die streek. Zo bezoeken we de ‘Anneau de la Mémoire’ in Ablain-SaintNazaire, de begraafplaats van de Tsjechische vrijwilligers in Neuville-Saint-Vaast en de ‘Indian and Chinese Cemetery’ in Ayette. Ooit al gehoord van de ‘Compagnie Azdar’, of van ‘La Maison Blanche’ of Montagne d’Eclusier-Vaux en Frise? Beaumont-Hamel bezochten we reeds, maar dat was in de jaren ’90! Idem voor La Boiselle en de ‘Lochnagar’ krater. De site van Thiepval werd drie jaar geleden met een mooi museum uitgebreid en in Péronne werd het museum ook vernieuwd. De Hindenburg Linie wordt zeker ter plaatse besproken in Flesquières. Alle deelnemers ontvangen een uitgebreide brochure op de bus. Deze jaarlijkse fronttour wordt dit jaar georganiseerd in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 september 2017.

De inschrijving kan gebeuren door betaling van het voorschot van € 100,00 op rekening BE33 737-1051677-46 van WFA België vzw (Haiglaan 21, 8900 Ieper) met vermelding van de opstapplaats Ieper (Parking Ons Tehuis, Poperingseweg 30) of Kortrijk (Parking Kulak, E. Sabbelaan 53). De kostprijs voor deze tweedaagse bedraagt € 190,00 (vervoer, avondmaal dag één, overnachting en ontbijt dag twee, toegang tot de geplande musea, annulatie- en bijstandsverzekering). Wie een single kamer wenst (beperkt aantal!!) betaalt de supplementaire prijs van € 42,00 samen met het voorschot. We overnachten in het Hotel Ibis Albert, Zone d’Activité Henri Pottez in Arras. De volgende gegevens moeten tegelijkertijd met de voorschotbetaling naar Dirk Lommaert, Morgenster 4, 8520 Kuurne (wfadimilo@telenet.be) opgestuurd worden: naam – voornaam – volledig adres – geboortedatum – telefoonnummer – emailadres – opstapplaats – single kamer indien gewenst. Enkel indien de voorschotbetaling EN de melding van alle bovenstaande personalia gebeurd zijn, kan de inschrijving als geldig en in orde beschouwd worden. Indien een lid zich laattijdig inschrijft, komt hij op de wachtlijst te staan en wordt hij onmiddellijk daarvan op de hoogte gesteld. Geen nieuws na de inschrijving betekent dus: mee op reis! Het maximaal aantal deelnemers is beperkt tot 50. Alle verdere praktische gegevens zullen halfweg augustus per brief aan de deelnemers medegedeeld worden.

FLASHBEZOEKEN

Zondag 27 augustus – Zonnebeke – Bezoek dug-out. Gelijklopend met de periode van de Derde Slag bij Ieper 1917, stelt de gemeente Zonnebeke samen met het Memorial Museum Passchendaele 1917, de bezoekers aan de Ieperboog in staat de Britse ondergrondse galerie (dug-out) naast en onder de kerk te bezoeken. Nadat het centrum van de verwoeste gemeente Zonnebeke en dus ook de kerkruïne door de Australische 4e infanteriedivisie heroverd werd op het einde van september 1917, startte de 1st Canadian Tunnelling Company een onderzoek naar mogelijke Duitse ondergrondse gangen en schuilkelders. Onder de kerk bleek er niets te bestaan. Na aflossing van de Canadezen op 27 december 1917 begon de 1st Canadian Tunnelling Company een schacht te graven en een onderaardse galerie uit te diepen. Op 25 maart 1918 werd het werk door de 171st Tunnelling Company Royal Engineers (RE) verder gezet. In april 1918 werden de ingangen waarschijnlijk door de Britten bij hun terugtrekking opgeblazen. Die unieke bezoekgelegenheid laat de WFA België vzw niet onbenut. Voor de leden die geïnteresseerd zijn, organiseert de vereniging een gratis gezamenlijk bezoek aan de ondergrondse site en dit in combinatie met een bezoek aan het museum zelf. Dit Flashbezoek gaat door op zondag 27 augustus 2017 om 09.30u stipt. We spreken af aan de ingang van de kerk (vlakbij de dug-out) om 9u15 (autoparking in de omgeving van de kerk). Opgelet: de site moet in groepen bezocht worden en er is maar 20 minuten per bezoek voorzien. Wie te laat op het appel verschijnt, zal niet kunnen aansluiten bij een andere groep en zal online voor zichzelf een nieuwe reservatie moeten maken. Het is mogelijk en feitelijk logisch dat we eerst het museum moeten bezoeken waarna in groep de dug-out opgezocht wordt. De WFA maakt een reservatie voor 30 leden. Verplichte inschrijving bij de voorzitter Fernand Verstraete via e-mail (verstraetefernand@outlook.be): “First in …. First in the dug-out”. Teneinde het behoud van de onderaardse site optimaal te verzekeren, wordt deze zeer nat gehouden. Het is dan ook aangeraden waterdicht schoeisel aan te trekken alsook kledij die een spatje of een streep zwarte modder kan verdragen.

 

TANKSLAG BIJ CAMBRAI 1917 – ZONDAG 8 OKTOBER 2017

Naar aanleiding van 100 jaar Slag bij Cambrai (20/11 – 7/12/1917) organiseert WFA België vzw een daguitstap naar Cambrai en de omgeving. De rode draad doorheen het verhaal van de activiteit wordt gevormd door de tanks die voor de eerste keer in de militaire geschiedenis een grootschalige actie ondernemen. De dag wordt geleid door Philippe Delameilleure en Jurgen Deleye. Er wordt ons een uitgebreide technische uitleg en interessante kennis rond dit nieuw wapen gegeven.

Doorheen frontdorpjes als Trescault, Noyelles, Cantaing, Graincourt en Fontaine, bezoeken we ook de vermistenmuur van het Cambrai Memorial (met meer dan 7.000 namen) in Louverval Military Cemetery, Château en bos van Havrin-court, het monument van de “62nd (2nd/West Riding) Division (T.F.)”, Ribécourt Road Cemetery, het Tankmonument en het museum in Flesquières waar de opgegraven Mark IV ‘Deborah’ staat opgesteld, de bruggen bij Marcoing en Mas-nières, het Newfoundland (Caribu) monument bij Rumily, Bourlon Wood Cemetery en de Duitse begraafplaats ‘Soldaten-friedhof Cambrai’ (Nord, met Duitse, Britse, Russische en Roemeense oorlogsgraven).

De 500m. wandeling bij Flesquères vraagt wel waterdicht schoeisel of laarzen. Deze sector van het front is wel minder bekend terrein voor veel leden, een enige gelegenheid om nu deel te nemen. Door de redactie van de nieuwsbrief einde juli, kan het wel voorkomen dat nog veranderingen in het dagprogramma moeten aangebracht worden.

De organisatie van de dag: de opstapplaatsen voor de bus zijn:

– Ieper, om 6u30, Parking Ons Tehuis, Poperingseweg 30 (geen wegeniswerken) , en – Kortrijk, om 7u00, Parking Kulak, E. Sabbelaan 53.

Wegens het goed gevuld dagprogramma en strak tijdschema dringen we bij de deelnemers aan stipt op tijd te willen zijn. Traditiegetrouw wordt de meegebrachte picknick in een plaatselijke gelegenheid verorberd.

De deelnemingsprijs bedraagt € 15,00 per persoon, over te schrijven op de rekening BE33 737-1051677-46 van WFA België vzw, Haiglaan 21, 8900 Ieper, ten laatste tegen 28 september, met de vermeldingen ‘CAMBRAI’ en de op-stapplaats De morgen van de activiteit is WFA België vzw te bereiken via GSM 0497/02.57. 36 (nieuw nummer), van Dirk Lommaert.

 

11 NOVEMBER – VOORMIDDAG – MENENPOORT

Het herdenkingsjaar van 100 jaar Slag bij Passendale en 90 jaar na de inhuldiging van de Menenpoort wordt uitzonderlijk druk in Ieper centrum. Ook dit jaar organiseert WFA België vzw geen deelname aan de Poppy Parade 2017, nu zeker is er geen enkele mogelijkheid te kunnen plaatsnemen onder de bogen en wordt het een persoonlijke deel-name.. De parade vertrekt om 10u00 stipt op de Leet voor de Ieperse kathedraal naar de Menenpoort, de massa toe-schouwers zal enorm zijn. Ten gerieve van de deelnemers en de aanwezigen worden op de Grote Markt grote TV schermen opgesteld om de Last Post plechtigheid en de bloemenkrans neerlegging te volgen. Het einde van de plechtig-heid is voorzien na 12u00.

11 NOVEMBER – NAMIDDAG –BOEKENBEURS VAN DE WESTHOEK.

De Heemkundige Kring van Zonnebeke, in samenwerking met het Memorial Museum Passchendaele 1917, organiseren opnieuw de jaarlijkse boekenbeurs op 11 november van 10 tot 18u00 met binnen- en buitenlandse deelnemers. Deze boekenbeurs is zeer gespecialiseerd, bijzonder gericht op 1914-1918 met een ongekend aanbod. WFA België vzw neemt opnieuw deel met een aantal door de organisatie uitgegeven publicaties, waaronder een groot deel van resterende magazines Shrapnel.

De boekenbeurs vindt plaats in de locatie: Parochiaal Centrum (PC), Kraaiveldstraat in Passendale, achter de kerk. Het is steeds de moeite waard binnen te wippen, gratis toegang.

Zaterdag 27 januari 2018 Algemene Vergadering voor de leden in De Garve, Ieper Namiddag gastspreker – in onderhandeling

ROUWBERICHT Op 14 februari 2017 is ons medelid Wilfried Rosseel, uit Sint-Amandsberg overleden. Hij werd geboren op 7 december 1942 en kwam om in een woningbrand. Wilfried was een vaste deelnemer aan de activiteiten van de vereniging, we blijven hem gedenken. Het bestuur en de leden van WFA België bieden aan de familie hun deelneming aan.

WIE WEET WAT?

Joost DEMETS, Prins Albertstraat 84, 8800 Roeselare – GSM 0497/45 69 45.Sedert jaren lid van WFA en steeds bezig met het verzamelen van info 1914-1918, maar heeft nog steeds geen inventaris kunnen opmaken door drukke activiteiten. Nu wil Joost er werk van maken. Zijn vraag is:,Hoe begint men er aan? Zijn er leden die bepaalde programma’s gebruiken of is alles manueel te klasseren? De beschikbare informatie is meestal digitaal, maar ook tijdschriften, boeken en andere papieren publicaties.Dit is geen normale vraag, maar Joost hoopt dat er leden zijn die ook een uitgebreide collectie beheren en gemakkelijk alles terugvinden. Wie wil hem helpen? Gelieve contact op te nemen. Dank bij voorbaat.

Roger V. VERBEKE, Koestraat 51, 8940 Wervik, of: kenniscentrum@ieper.be met vermelding: ter attentie van Roger. MUZIEKKAPELLEN – veel Belgische regimenten hadden voor 1914 buiten hun klaroenblazers of trompetters een eigen muziekkapel. Door de oorlog waren er veel problemen maar in de laatste oorlogsjaren speelden de muziekkapellen bij zoveel gelegenheden. Kan iemand gegevens en/of foto’s bezorgen? Alle hulp is welkom.

Jozef VANTOMME, Kouterstraat 50, 8530 Harelbeke.Voor leden met interesse van dug-out inrichtingen zoals onder de kerk van Zonnebeke en aansluitend op WFA Flash bezoek van 27 augustus (zie Flash 2017/2) kan je een video film (13 min.) vinden via https://vimeo.com/91598569http://lesvoivres88240.over-blog.com/ http://www.14-18kilianstollen.eu.Het gaat hier over archeologische opgravingen in de gemeente Carspach, 20 km ZW van Mulhouse, tegen de Zwiterserse grens. Sterk aanbevolen in voorbereiding op ons bezoek van 27 augustus in Zonnebeke.

Emiel DESMYTER, Klimopstraat 31, 8970 Poperinge, tel. 057/30.02.98 – emailadres: emieldesmyter@telenet.be geeft ons een aantal zeer interessante sites en links voor het vinden van foto’s via les albums valois. (doe eens de moeite en zoek!)Om te zoeken: via Google: les albums valois belgique, dan naar “ressource fonds des albums valois belgique – MNESYS, dan in rechtervak de nummers belgique 1 tot 30, kiezen en verder selecteren en de foto’s opzoeken. Kunnen uitgeprint worden met de uitleg. Een zeer uitgebreid zoeken is mogelijk.

Ook vermeld: genweb Memorial: voor het opzoeken van vooral Franse militairen – wil de site volgen.

Ook vermeld: Europeana – via Google Europeana – Collections 1914-1918, en verder selecteren in de links.