Flash

FLASH 2017 nr. 2

Fronttour 2017: de Somme

De WFA België vzw organiseert dit jaar een fronttour naar ‘de Somme’. Wellicht zullen bepaalde leden opkijken bij het lezen van deze bestemming en zich afvragen waarom we de jaarlijkse fronttour niet in de Westhoek, de Ieperboog of aan de Belgische kust organiseren. Er zijn dit jaar enorm veel herinneringsplechtigheden en andere herdenkingsprojecten in heel West-Vlaanderen in verband met de ‘Derde Slag bij Ieper’ (‘Battle of Passchendaele’). Veel leden zullen er zeker al enkele bijgewoond hebben. En dus besloot het bestuur naar de streek van de Somme te trekken, nu het daar wat kalmer geworden is na 2016, na de herdenkingen van 1916, het bloedigste oorlogsjaar voor die streek. Het programma van de tweedaagse rondrit is zeer gevarieerd. Het omvat, naast het bezoek aan enkele onvermijdbare maar ook uiterst belangrijke locaties, een aantal nieuwe sites en bezienswaardigheden betreffende het oorlogsgebeuren in die streek. Zo bezoeken we de ‘Anneau de la Mémoire’ in Ablain-SaintNazaire, de begraafplaats van de Tsjechische vrijwilligers in Neuville-Saint-Vaast en de ‘Indian and Chinese Cemetery’ in Ayette. Ooit al gehoord van de ‘Compagnie Azdar’, of van ‘La Maison Blanche’ of Montagne d’Eclusier-Vaux en Frise? Beaumont-Hamel bezochten we reeds, maar dat was in de jaren ’90! Idem voor La Boiselle en de ‘Lochnagar’ krater. De site van Thiepval werd drie jaar geleden met een mooi museum uitgebreid en in Péronne werd het museum ook vernieuwd. De Hindenburg Linie wordt zeker ter plaatse besproken in Flesquières. Alle deelnemers ontvangen een uitgebreide brochure op de bus. Deze jaarlijkse fronttour wordt dit jaar georganiseerd in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 september 2017.

De inschrijving kan gebeuren door betaling van het voorschot van € 100,00 op rekening BE33 737-1051677-46 van WFA België vzw (Haiglaan 21, 8900 Ieper) met vermelding van de opstapplaats Ieper (Parking Ons Tehuis, Poperingseweg 30) of Kortrijk (Parking Kulak, E. Sabbelaan 53). De kostprijs voor deze tweedaagse bedraagt € 190,00 (vervoer, avondmaal dag één, overnachting en ontbijt dag twee, toegang tot de geplande musea, annulatie- en bijstandsverzekering). Wie een single kamer wenst (beperkt aantal!!) betaalt de supplementaire prijs van € 42,00 samen met het voorschot. We overnachten in het Hotel Ibis Albert, Zone d’Activité Henri Pottez in Arras. De volgende gegevens moeten tegelijkertijd met de voorschotbetaling naar Dirk Lommaert, Morgenster 4, 8520 Kuurne (wfadimilo@telenet.be) opgestuurd worden: naam – voornaam – volledig adres – geboortedatum – telefoonnummer – emailadres – opstapplaats – single kamer indien gewenst. Enkel indien de voorschotbetaling EN de melding van alle bovenstaande personalia gebeurd zijn, kan de inschrijving als geldig en in orde beschouwd worden. Indien een lid zich laattijdig inschrijft, komt hij op de wachtlijst te staan en wordt hij onmiddellijk daarvan op de hoogte gesteld. Geen nieuws na de inschrijving betekent dus: mee op reis! Het maximaal aantal deelnemers is beperkt tot 50. Alle verdere praktische gegevens zullen halfweg augustus per brief aan de deelnemers medegedeeld worden.

FLASHBEZOEKEN

Zaterdag 15 juli – Kemmel – plaats: het vernieuwd Bezoekerscentrum, Sint-Laurentiusplein 1, (rechtover de kerk), en de Sint-Laurentiuskerk: bezoeken geleid door Franky Bostyn. 7 JUNI 1917 – ARCHEOLOGIE VAN EEN SLAG & IERS BLOED IN VLAANDEREN Nadien een wandeling naar de Lettenberg, het observatiepunt van de Britten. Samenkomst tegen 13u30 voor de kerk. (zie de aankondigingen van de beide tijdelijke tentoonstellingen in Flash Nieuwsbrief 2017/1).

Zondag 27 augustus – Zonnebeke – Bezoek dug-out. Gelijklopend met de periode van de Derde Slag bij Ieper 1917, stelt de gemeente Zonnebeke samen met het Memorial Museum Passchendaele 1917, de bezoekers aan de Ieperboog in staat de Britse ondergrondse galerie (dug-out) naast en onder de kerk te bezoeken. Nadat het centrum van de verwoeste gemeente Zonnebeke en dus ook de kerkruïne door de Australische 4e infanteriedivisie heroverd werd op het einde van september 1917, startte de 1st Canadian Tunnelling Company een onderzoek naar mogelijke Duitse ondergrondse gangen en schuilkelders. Onder de kerk bleek er niets te bestaan. Na aflossing van de Canadezen op 27 december 1917 begon de 1st Canadian Tunnelling Company een schacht te graven en een onderaardse galerie uit te diepen. Op 25 maart 1918 werd het werk door de 171st Tunnelling Company Royal Engineers (RE) verder gezet. In april 1918 werden de ingangen waarschijnlijk door de Britten bij hun terugtrekking opgeblazen. Die unieke bezoekgelegenheid laat de WFA België vzw niet onbenut. Voor de leden die geïnteresseerd zijn, organiseert de vereniging een gratis gezamenlijk bezoek aan de ondergrondse site en dit in combinatie met een bezoek aan het museum zelf. Dit Flashbezoek gaat door op zondag 27 augustus 2017 om 09.30u stipt. We spreken af aan de ingang van de kerk (vlakbij de dug-out) om 9u15 (autoparking in de omgeving van de kerk). Opgelet: de site moet in groepen bezocht worden en er is maar 20 minuten per bezoek voorzien. Wie te laat op het appel verschijnt, zal niet kunnen aansluiten bij een andere groep en zal online voor zichzelf een nieuwe reservatie moeten maken. Het is mogelijk en feitelijk logisch dat we eerst het museum moeten bezoeken waarna in groep de dug-out opgezocht wordt. De WFA maakt een reservatie voor 30 leden. Verplichte inschrijving bij de voorzitter Fernand Verstraete via e-mail (verstraetefernand@outlook.be): “First in …. First in the dug-out”. Teneinde het behoud van de onderaardse site optimaal te verzekeren, wordt deze zeer nat gehouden. Het is dan ook aangeraden waterdicht schoeisel aan te trekken alsook kledij die een spatje of een streep zwarte modder kan verdragen.

Zaterdag 8 oktober daguitstap naar Cambrai – de Tankslag
Gidsen Philippe Delameilleure en Jurgen Deleye.

Zaterdag 11 november Ieper – om 10u Herdenking wapenstilstand met Poppy Parade . Passendale – boekenbeurs met deelname WFA België vzw

Zaterdag 27 januari 2018 Algemene Vergadering voor de leden in De Garve, Ieper Namiddag gastspreker – in onderhandeling

ROUWBERICHT Op 14 februari 2017 is ons medelid Wilfried Rosseel, uit Sint-Amandsberg overleden. Hij werd geboren op 7 december 1942 en kwam om in een woningbrand. Wilfried was een vaste deelnemer aan de activiteiten van de vereniging, we blijven hem gedenken. Het bestuur en de leden van WFA België bieden aan de familie hun deelneming aan.

WIE WEET WAT? Er zijn geen vragen gesteld aan de redactie om door te geven aan de leden. Mogen wij aandringen bij de leden gebruik te maken van deze gelegenheid om hulp te vinden bij zoek- en studiewerk?